4 september 2023 Dolorcanto viert haar 20 jarig jubileum.

Met diverse activiteiten dit jaar zoals een boottocht over de Amer met de Zilvermeeuw, en op 7 september een festiviteit met lunch in Het Vlasmuseum in Klundert. 

Dit jubileumjaar sluiten we ook nu weer af met een kerstconcert in De Borgh op 17 december.

Met diverse optredens hopen we er weer een mooie dag van te maken.

De entree is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Het smartlappenkoor oefent voor het kerstconcert. FOTO MIRYAM VAN DER STEE
Het smartlappenkoor oefent voor het kerstconcert. FOTO MIRYAM VAN DER STEE (Foto: Miryam van der Stee)

Dolorcanto brengt al vijftien jaar smartlappen

 
 
 
 
 

ZEVENBERGEN - Afgelopen 4 september was het vijftien jaar geleden dat tussen de balen stro in de boerenschuur van Loes en Mees de Lint door een groep vrienden het smartlappenkoor Dolorcanto werd opgericht. Zij waren hiervoor geïnspireerd door het optreden van een ander smartlappenkoor en wilden dit ook. De naam Dolorcanto werd unaniem gekozen en is een vrije vertaling uit het Spaans. Dolor staat voor smart en canto betekent zang. Om het vijftienjarig jubileum te vieren, geeft Dolorcanto op zaterdagmiddag 22 december een gratis kerstconcert in de theaterzaal van de Borgh in Zevenbergen.


Kerstconcert

Het eerste voorzichtige optreden vond destijds plaats in voormalig café De Kwip. Inmiddels treedt het smartlappenkoor ruim twintig keer per jaar op bij allerlei gelegenheden. Dit jaar brengt het koor zelfs zeventwintig keer hun uitgebreide repertoire ten gehore. "Wel een uitzondering hoor, maar dat komt door ons jubileum," vertellen bestuursleden Rinthy van Grimhuijzen en Marijn de Deugd, die tevens voorzitter is. Het kerstconcert is één van de optredens die dit jaar dus extra op de agenda staat. Naast kerstliederen zingt Dolorcanto die middag ook andere smartlappen voor het publiek. Evenals de koren die gastoptredens verzorgen zoals onder andere La Misère, Chanson de la Vie en het Westhoeks Mannenkoor.

Samenstelling

Dolorcanto is vanaf de oprichting een gemengd koor en bestaat op dit moment uit achtendertig leden. Twaalf heren en zesentwintig dames zingen samen uit volle borst de smartlappen. "We hebben nu een damesstop, maar twee gezellige heren die een klein beetje leuk kunnen zingen, zijn meer dan welkom," zeggen de dames van de kerstconcertcommissie hierover. Het bestuur van Dolorcanto heeft het maximum aantal leden op veertig gesteld en dat zou met twee heren erbij precies bereikt worden.

Optredens

De jaarlijkse terugkerende optredens van Dolorcanto variëren van zingen met Koningsdag tot en met festivals als de Tranen van van Cooth. Het koor wordt vaak gevraagd om diverse activiteiten luister bij te zetten met hun smartlappen. Deze maand trad Dolorcanto onder andere op bij de opening van de nieuwe bouwmarkt in Zevenbergen en uiteraard staan ze ook op diverse kerstmarkten te zingen. Koorlid Jan van Grimhuijzen regelt altijd alle optredens van het koor en beheert tevens de kooragenda.

Begeleiding

Eens per twee weken op donderdagavond komt het koor samen om te repeteren en daarna wordt er altijd afgesloten met een gezellig borreltje. De muzikale begeleiding van Dolorcanto wordt verzorgd door een drietal accordeonisten, die overigens geen koorlid zijn vertelt voorzitter Den Deugd. Net als dirigent Leo van der Heijden, die met zijn aanwijzingen de harmonie bij het zingen van het koor bewaakt. Op 22 december wordt Van der Heijden trouwens vervangen door voormalig dirigent Toon Vissers, omdat hij verhinderd is.

Koffers

Wanneer het smartlappenkoor 'on tour' gaat of repeteert, komen een aantal van de heren altijd binnen met koffers achter zich aan. Hier zitten alle muziekstandaards en liederenboeken in. Het repertoire van Dolorcanto is uitsluitend Nederlandstalig. Tijdens het kerstconcert kan het publiek rekenen op Hoort de kerstklokken klinken, maar ook Droomland en Waarom fluister ik je naam nog staan op het programma.

Na een geslaagde barbecue in juni van dit jaar ter gelegenheid van ons 15 jarig jubileum geven we

als afsluiting van dit jaar een "kerstconcert" in De Borgh met optreden van diverse koren. We zullen er alles aan doen om er weer een geslaagde middag van te maken. 

Aanvang 13.00 uur

inschrijving voor 2 festivals

Voor volgend jaar staan we weer ingeschreven voor het festival Middelburg Volkoren op 1 juni 2019

en voor de Tranen van Van Cooth op 31 augustus 2019.

Nader bericht volgt.

REACTIE FESTIVAL KOM OOSTERHOUT 29-12-2018

KUNST & CULTUUR FESTIVAL
KORENFESTIVAL 2018
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Beste mensen, beste koren,
Wat een mooie dag, geweldig was het met jullie deelname aan het Korenfestival 2018! Gezellige optredens met een diversiteit aan genres en wat een drukte in de stad. En dat ook nog eens met een zonvolgoten dag. Het publiek genoot dan ook van jullie optredens.
Namens organisatie Festival-KOM en ondergetekende, heel veel dank voor jullie deelname aan het Korenfestival op jl. zaterdag 29 september. We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagde dag!!
Ons doel was natuurlijk weer een prachtige dag met- en voor de koren neer te zetten. Samen met een uitbreiding en dat alles hebben we dan ook bereikt.
Het was een hele klus om meer dan een verdubbeling van koren en locaties te organiseren, maar leuk om te doen. Vorig jaar 20 koren op zaterdag en dit jaar 50, betekent van 5 naar 12 locaties.
Ik, ondergetekende, heb het dan ook weer graag gedaan, zowel voor de organisatie Festival-KOM als voor jullie Koren.
Door deze uitbreiding zijn er natuurlijk weer verbeterpunten waar we naar gaan kijken, o.a.: aandacht veiligheid locatie Leijsenhoek, podia, draaiorgel, ..
Foto’s zijn er gemaakt door onze huisfotograaf Adrie Kersten, ook dank aan hem. Foto’s zijn inmiddels binnen en gaan z.s.m. naar onze website beheerder.
Heeft u ook foto’s gemaakt van deze dag en wilt u ze op onze website? Laat het weten.
Zodra door de organisatie de datum voor 2019 vastgesteld is, wordt deze dan direct doorgegeven aan u en daarna zal de uitnodiging voor Korenfestival 2019 volgen.
Nogmaals veel dank en graag tot de volgende keer!
 
 Met vriendelijke groet,
Theo Poortvliet - c.p. Koren

Hebben jullie het al genoteerd: de tranen van Van Cooth op 25 augustus. 

Hopelijk maken we er met een groot koor een mooie dag van. 

We willen iedereen die met de Rabobank Clubkas campagne op Dolorcanto heeft gestemd heel hartelijk danken.

Het was weer een groot succes. 

Hart voor de club!

Meezingmiddag

Zondag 22 oktober houdt Dolorcanto een gezellige meezingmiddag in de theaterzaal van De Borgh in Zevenbergen.

 

Zoals al vele jaren gebruikelijk organiseert Dolorcanto één keer per twee jaar een gezellige zangmiddag in de Borgh in Zevenbergen. Voor de variatie nodigen we dan steeds twee verschillende koren uit.

Na de zeer geslaagde middag van twee jaar geleden waarbij La Misère en Beekse Smart bij ons optraden hebben we dit jaar het Mades Meezingkoor en het Variakoor uit Hoeven uitgenodigd.

We hopen er weer een fijne dag van te maken. 

Het is van 13.00 - 17.30 uur

De entree is gratis 

 

Herfstconcert Dongens Levenslied

 

Zondag 15 oktober trad Dolorcanto op tijdens de korendag in Dongen die georganiseerd werd door het Dongens Levenslied. Tevens traden deze dag op het Elshouts AkKOORtje en smartlappenkoor "Lappen vol Smart uit Breda.

Het was een bijzonder geslaagde middag. Bedankt Dongens Levenslied voor de perfecte organisatie,

Uitje Dolorcanto 11 juni 2017

 Op deze zonovergoten dag begon ons jaarlijkse uitje met een prachtige toeristische route via Kinderdijk, met als eindbestemming Tienhoven. 

We werden ontvangen met koffie en gebak. Daarna was er een demonstratie glasblazen en aansluitend de lunch.

En toen werden we verrast met een optreden van een shantykoor. Het Schipperskoor “de Pontonniers” uit Papendrecht. Onder leiding van hun spontane dirigente zongen ze prachtige liedjes, waaronder Het Biesboschlied, klein café aan de haven, Bora, Bora.

En natuurlijk zong iedereen uit volle borst mee. Het duurde dan ook niet lang of de polonaise werd ingezet. Maar aan alles komt een eind. De dag werd afgesloten met een heerlijk buffet en tot slot een ijsje uit de ijskar.

Om half acht haalde de bus van Vos ons weer op om ons een uurtje later weer op onze instapplaats af te zetten.

 

Bedankt Giel en Arjan voor de organisatie. Het was een geweldige dag.